Farmacia Ieftina

Varicela la copii: cauze, simptome, tratament

varicela la copii

Varicela este o infecție virală foarte contagioasă care afectează în principal copiii. Deși este adesea considerată o boală benignă a copilăriei, varicela poate avea complicații serioase. În acest articol, vom explora în detaliu cauzele, simptomele și tratamentele disponibile pentru varicela, oferind părinților toate informațiile necesare pentru a naviga această perioadă provocatoare.

Ce este varicela?

Varicela este o boală cauzată de virusul varicelo-zosterian, cunoscut și sub numele de VZV. Afectează în principal copiii și este renumită pentru erupția cutanată caracteristică pe care o provoacă, constând în vezicule mici, pruriginoase, care se transformă în cruste.

Cauzele varicelei

Varicela se răspândește prin contact direct cu leziunile unei persoane infectate sau prin aer, prin picăturile respiratorii eliberate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Virusul este extrem de contagios pentru cei care nu au imunitate.

Simptomele varicelei

Simptomele încep de obicei cu febră, oboseală și pierderea apetitului, urmate de apariția erupției caracteristice. Erupția trece prin mai multe etape, inclusiv roșeață, vezicule și în cele din urmă cruste.

Diagnosticarea varicelei

Varicela este de obicei diagnosticată pe baza aspectului erupției cutanate și a simptomelor asociate. În cazuri incerte, se pot efectua teste specifice pentru confirmarea prezenței virusului VZV.

Opțiuni de tratament

Tratamentul varicelei în cazul copiilor se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Aceasta include utilizarea de antipiretice pentru controlul febrei și aplicarea de loțiuni calamine pentru ameliorarea mâncărimilor.

Remedii la domiciliu

Există mai multe remedii la domiciliu care pot ajuta la ameliorarea disconfortului cauzat de varicelă, cum ar fi băi în apă călduță cu bicarbonat de sodiu sau ovăz coloidal, și menținerea unghiilor copilului scurte pentru a preveni zgârierea.

Prevenirea varicelei

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a varicelei. Vaccinul varicelo-zosterian este recomandat în majoritatea țărilor și este foarte eficient în prevenirea bolii sau în atenuarea severității acesteia.

Complicații ale varicelei

Deși majoritatea cazurilor de varicelă sunt ușoare, există riscuri de complicații serioase, în special la sugari, adolescenți, adulți și persoane cu sistem imunitar compromis, cum ar fi pneumonia, encefalita și infecțiile secundare ale pielii.

Varicela și sarcina

Varicela în timpul sarcinii poate cauza complicații serioase atât pentru mamă, cât și pentru făt. Este crucial ca femeile însărcinate care nu au avut varicelă și nu sunt vaccinate să evite expunerea la virus.

Când să consultați un medic

Este important să consultați un medic dacă suspectați că copilul dvs. are varicelă, mai ales dacă apar simptome severe, cum ar fi dificultăți de respirație, erupții cutanate extinse, febră ridicată, sau dacă copilul are un sistem imunitar slăbit.

Întrebări frecvente 

Cât timp este contagioasă varicela? A: Varicela este contagioasă aproximativ 1-2 zile înainte de apariția erupției cutanate și până când toate veziculele s-au transformat în cruste.

Pot să îmi vaccinez copilul împotriva varicelei? A: Da, vaccinarea este recomandată pentru toți copiii și este un mijloc eficient de prevenire a bolii.

Ce trebuie să fac dacă copilul meu are varicelă? A: Mențineți copilul acasă, evitați contactul cu persoanele care nu au imunitate, și urmați indicațiile medicului pentru gestionarea simptomelor.

Varicela poate reveni după ce a trecut? A: După infecția inițială, virusul varicelo-zosterian rămâne latent în organism și poate reactiva sub forma herpesului zoster, sau zona zoster, mai târziu în viață.

Există tratamente antivirale pentru varicelă? A: Da, există medicamente antivirale care sunt recomandate în cazurile severe sau pentru persoanele cu risc ridicat de complicații.

Înțelegerea varicelei și gestionarea ei eficientă necesită cunoștințe despre cum se transmite, simptomele specifice și măsurile de tratament adecvate. Prin vaccinare și urmărirea atentă a simptomelor, părinții pot asigura că copiii lor trec prin această boală cu minim de disconfort și fără complicații serioase. Cu o abordare proactivă și informată, gestionarea varicelei devine mult mai simplă și mai puțin stresantă pentru întreaga familie.

Citeste si despre
Scroll to Top